De Eredivisie en het EK en WK

De Nederlandse eredivisie

De hoogste voetbalafdeling in Nederland, de Eredivisie, is de competitie waar om het landskampioenschap betaald voetbal wordt gestreden. De Eredivisie telt achttien profclubs verspreid door het hele land. Het staat tot ver over de landsgrenzen bekend als een doelpuntrijke competitie waar zeer aanvallend gespeeld wordt.

eredivisie voetbal en het wk

Met een gemiddelde van ruim drie doelpunten per wedstrijd staat de Eredivisie dan ook fier bovenaan vergeleken de andere Europese competities. Het heeft wereldwijd een reputatie opgebouwd van vernieuwend, creatief en aantrekkelijk voetbal. Door sommige bestempelt als een Mickey Mouse competitie, voor velen beschouwd als een ideale broedplaats voor aanstormend voetbaltalent. Menig voetballer uit binnen- en buitenland heeft dan ook in de eredivisie dé ideale springplank gevonden naar een club hogerop.

Het competitie verloop

Normaal gesproken start de competitie in de maand augustus en eindigt het in de maand mei. Voor de kerst begint is er een winterstop die in januari aanhoudt. De voetbalseizoenen rond een EK of WK Voetbal beginnen of eindigen over het algemeen één week later of juist eerder. Bekijk hier het actuele en complete programma van de Eredivisie De positie op de ranglijst wordt bepaald door het aantal behaalde punten, bij winst zijn dat er drie en bij een gelijkspel is dat er één. Bij een gelijke eindstand wordt er vervolgens eerst gekeken naar het aantal verliespunten, dan naar het doelsaldo en als laatst naar het aantal gemaakte doelpunten. Er wordt niet gekeken naar het onderlinge resultaat.

Het kan voorkomen dat er aan het eind van het seizoen meerdere teams gelijk staan, deze eindigen dan ook gelijk op de ranglijst. Mochten er play-off plaatsen, directe degradatie, plaatsing Europees voetbal of zelfs het kampioenschap op het spel staan, dan zal er een beslissingswedstrijd volgen.

Het verdelen van de prijzen

De nummer achttien van de competitie degradeert rechtstreeks naar de Eerste divisie, de winnaar van de Eerste divisie promoveert juist naar de Eredivisie en neemt de opengevallen plaats in. Samen met clubs uit de Eerste divisie strijden de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie via play-offs voor handhaving op het hoogste niveau. De nummer één, de kampioen, plaatst zich rechtstreeks voor het Europese hoofdtoernooi de Champions League. De nummer twee plaatst zich voor voorrondes voor dit prestigieuze toernooi. De nummers drie tot zes mogen zich laten gelden in de voorrondes van het Europa League toernooi, hetzij in verschillende stadia.

Europees voetbal, EK en WK’s

In de Eredivisie wordt ook een stevig fundament gelegd onder het Nederlands Elftal door talenten zich te laten ontwikkelen in deze spannende en aantrekkelijke competitie. De prestaties zijn voor een klein land als Nederland voortreffelijk te noemen, des te sneuer is het dan ook dat onze oranje leeuwen er niet bij zijn op het EK 2016 in Frankrijk. Met nog een lange weg te gaan zal alles op alles gezet moeten worden om een kwalificatie voor het volgende toernooi, het WK 2018 te Rusland, mogelijk te maken. Het laatste Europese toernooi waar Nederland zich niet voor plaatste, een WK gespeeld in Zuid-Korea en Japan, dateert uit 2002.

Ook in de Europese toernooien doen de Eredivisie teams het erg moeizaam. Er worden beduidend minder punten behaald als enkele jaren geleden, wat ons land zomaar een plek in de Europese competities kan kosten en misschien zelfs directe plaatsing voor het Champions League toernooi.

De nieuwe Eredivisie voor vrouwen

Sinds seizoen 2015/2016 is er weer een puur Hollandse vrouwen Eredivisie, met zeven verschillende teams spelend in een dubbele competitie. De ploegen treffen elkaar dus vier keer in 24 wedstrijden over 28 speelronden. Op termijn is het de bedoeling om de Eredivisie Vrouwen verder uit te breiden. Deze nieuwe start van de Nederlandse Eredivisie Vrouwen is in ieder geval een mooie stap in de richting van een betere toekomst voor het meisjesvoetbal en het professionele Nederlands vrouwenvoetbal. Nederland is dan ook gastland en organisator van het vrouwen EK 2017 wat ongetwijfeld zal gaan bijdragen aan een positieve ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland. Natuurlijk heeft de deelname aan het vrouwen WK 2015 in Canada daar ook al aan bijgedragen.

Leave a Reply